Trenger Oslo flere skyskraprere?

operakvarteret
Det skal visstnok komme noen bygninger foran Barcode-rekka eller Operakvarteret. Enn så er lenge er det snakk om boliger.
Wikimedia commons

Spørsmålet blir stilt av en av Dagbladets kommentatorer i dag. Foranledningen er noen åtte-etasjers bygninger som skal reises foran barcode-rekka. Det er riktig at ganske lave bygninger kan kalles skyskrapere hvis de strekker seg betydelig høyere enn de andre bygningene i området, men jeg vet ikke om Oslo er på det nivået.

Det er kanskje et semantisk spill, men i skyskraperens hjemland, USA, har dette utviklet seg ganske dramatisk. Da Home Insurance Building ble bygget i 1884 ble den med sine 42 meter og 10 etasjer regnet for å være en skyskraper, men i dag vil nok amerikanerne kalle det en high-rise (omtrent høyblokk).

Skyskraper er nok en litt unøyaktig term og amerikanerne har derfor lagt til begrepene supertall for bygninger som er høyere enn 300 meter og megatall hvis bygningen er over 600 meter.

Men dette er som nevnt ikke det viktige. Det er kanskje noe som presser seg på hvis det blir for mange mennesker og for lite plass. Det kommer an på hva som er grunnen til at høye bygninger presser seg frem i Oslo. Nå har ikke jeg vært i hovedstaden på minst 10 år, men så vidt jeg husker var det hverken plassmangel eller høye bygninger der, men det har muligens vært en utvikling siden den tid.

Det er to ting som slå meg i forhold til en slik byutvikling. I barndommen likte jeg å se på reiseprogrammene til Erik Diesen. Jeg husker da han var i Tokyo og viste litt av hvordan plassproblemet utartet seg der. På en bensinstasjon ble bensinpumpa heist ned fra taket, og trafikkopplæringen foregikk i oppmalte gater på taket av en høy bygning. Det var t.o.m. et slags motell der f.eks. forretningsfolk som ikke kom seg hjem kunne overnatte. Rommet var nærmest ei skuffe av den type de har på likhuset i filmer. Da kan en snakke om plassvansker.

Den andre tanken min er den utviklingen amerikanske byer har vært gjennom. Kona mi kommer fra Little Rock, og hjembyen hennes er ganske typisk for utviklingen. Little Rock er i dag en ganske stor region, egentlig den eneste virkelige byen i staten Arkansas. Little Rock har 200 000 innbyggere og på den andre sida av elva Arkansas ligger North Little Rock med over 60 000 mennesker. Som hovedstad i delstaten huser byen bl.a. delstatsparlamentet og mange bedrifter har kontorer der.

little rock
Little Rock sentrum har en antydning til skyline, men det er ganske øde om kvelden.
Wikimedia commons

Da kona mi vokste opp på 70-tallet liknet sentrum litt mer på norske byer. Da var det butikker i sentrum, også den typen du gjerne finner i norske småbyer, der det er leiligheter i 2. etasje. Da jeg bodde i Little Rock i 2001 og 2002 hadde dette nesten forsvunnet helt. Det var noen få pub’er og en håndfull spesialbutikker (bl.a. en katolsk bokhandler og en kunsthandler), men ellers bestod sentrum nesten utelukkende av banker, føderale og statlige offentlige kontorer, advokater og diverse andre kontorer. Det er en utvikling de fleste byer i USA har vært gjennom, men med sine 200 000 mennesker er ikke Little Rock mer enn så vidt innenfor begrepet by. Med en slik byplanlegging er det ikke mulig å klare seg uten bil i en amerikansk by. De butikkene folk har råd til å handle i ligger gjerne et stykke unna.

Jeg hadde den tvilsomme gleden å  bo i et fattig område der gjengene Blood og Crips hadde sin private krig. Det var ingen som var dum nok til å starte en butikk der, for å si det slik. Bare for å illustrere problemet, så kunne du ikke ringe og bestille pizza hos hvem som helst. Det var nemlig bare Pizza Hut som var villig til å levere til denne delen av byen. Vi måtte derfor kjøre et stykke og det var ikke en gang mulig å krysse gata til fots der butikkene var.

Jeg påstår ikke at et par høye bygninger ødelegger sentrum, men det er muligens starten på en lang utvikling. Jeg er enig i at det er naturlig å bygge i høyden hvis det blir plassmangel, men vi bør tenke gjennom hvorfor vi åpner for en slik utvikling. Er det fordi vi vil ha en profil som ser godt ut fra sjøen eller som lyser opp som juletrær i mørket?

Kanskje er dette prisen for å beholde sentrum som et bebodd område? Jeg aner ikke, men jeg tror norske byer kan gå gjennom store forandringer. Vi har vært gjennom en periode der mange har bygget lave bygninger med små leiligheter. kanskje blir neste steg at høyblokkene, både for boliger og kontorer, flytter til sentrum?

Jeg tenker brannvesenet blir glad for den utviklingen. Etter brannen i Caledonien Hotell i Kristiansand i 1986 slo granskningsrapporten fast at det ikke var tilstrekkelige ressurser til både å slukke brannen og redde de bortimot 90 hotellgjestene. Det er noe en må tenke på hvis en får mange høye bygninger. De mange etasjene stiller også store krav til røykdykkerne, og hvis det blir kort avstand til f.eks. sjøen, kan det skape problemer for brannbilene.

Jeg antar de har løst dette i de virkelige urbane områdene i verden eller kanskje er det bare at det ikke har vært så mange branner. Husk at når strømmen går, kan en ikke bruke heisen. Da er det faktisk noen som må bære de skadde ned alle trappene, evt. en stige.

Det blir mange tekniske utfordringer.

Advertisements

3 thoughts on “Trenger Oslo flere skyskraprere?

  1. Dagbladet mener Bjørvika et eksperiment. Oslo har tross alt “øvd” seg på å bygge ut Skøyen og Nydalen. På Bærumsiden har vi Lysaker. Etter kontortid har ingen av de nevnte stedene noe godt bymiljø – egentlig ikke noe miljø i det hele tatt! Det er kaldt, grått og goldt. Ikke en gang taggere gidder å forbarme seg. Mitt råd til Oslos byplanleggere er å ta det rolig 🙂

  2. Enig med kommentaren fra Terje. Dessuten så finnes det store skilter over hele byen som forteller om ledige lokaler, så utfordringen er å få mennesker til å besinne seg med tanke på hvor arbeidsplassene deres skal ligge.
    Skulle gjerne sett at noen kunne si at det er fullt i Oslo, – hvorfor skal alt ligge her?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s