Vi vet ingenting

enlightenment room i british museum
Et besøk til British Museum står høyt på ønskelista mi. Da vil jeg nok stikke hodet inn i Enlightenment Room. Der er det mye kunnskap, men Opplysningstida viser vel også vår evne til fantasi og spekulasjon.
Wikimedia commons

Vi lever i en tid da vi vet alt. Vi tror i alle fall at vi gjør det. Dette er en tanke som slår meg gang på gang. Sannheten er at det fremdeles er ufattelig mye som er skjult for oss. Vi ser det ikke minst i vitenskap.

Vi går f.eks. mot store miljøforandringer. Isen på Sør og Nordpolen, samt Grønland og Himalaya smelter. Det er likevel en del som sier at dette er uproblematisk. Jeg antar at skeptikerne kaller dette en naturlig justering, for å bruke et uttrykk økonomer liker å bruke om varierende aksjekurs. Vi vet ikke hva som kommer til å skje.

Det er mange som har studert havene og vårt eget solsystem i mange år, men for å si det kort og brutalt, så vet vi ikke en dritt. Den asteroiden som lyste opp himmelen over Russland for et par år siden, overrumplet alle. Det er antatt at romforskerne vet om bare 10 % av de store truslene. Jeg har aldri forstått hvordan noen kan være så bombastisk i den ene eller andre retningen. Det er en veldig gammel vits eller tradisjon blant jødene som like gjerne kan brukes om vitenskapen: Spør to jøder, få tre meninger. Det er vel denne uenigheten som driver vitenskapen fremover, men det er ofte uenighet bare for å være uenig. Da står en egentlig på stedet hvil. Jeg tror f.eks. Thor Heyerdal møtte mye motbør, ikke fordi teoriene hans var spesielt ville, men fordi han ikke hadde formell utdanning innen det feltet han forsket på.

Jeg liker å følge litt med på konspirasjonsteorier, spesielt i USA. Noen av dem er så ville og usannsynlige som mange tror hele feltet er, men det er også noen det er verdt å lytte til. Noen av de ville oppstår nettopp fordi vi ikke vet noe. Mangelen på informasjon skaper lett spekulasjoner.

Dette har f.eks. skjedd med månelandingen i 1969. Jeg er overbevist om at Neil Armstrong gikk på månen, men det som har skjedd i etterkant, har gitt gode forhold for spekulasjoner. Neil Armstrong var sannsynligvis den største amerikanske helten på 1960-tallet og dette var en status han beholdt til sin død i 2012. Han snakket likevel aldri offentlig om det store øyeblikket sitt. Siden NASA ikke opplyste om at de sannsynligvis filmet deler av “direktesendingen” i et studio med modeller av månen, har mange trukket den konklusjonen at hele turen var oppspinn. Det er også noen som spekulerer på at mannskapet på Apollo 11 møtte på aliens og ble advart om å komme tilbake.

Jeg setter ikke mye lit til den versjonen heller, men dette skjer nettopp fordi vi ikke vet noe. Det som har skjedd siden 1969 er at det virker som at USA frivillig har gitt fra seg det store forspranget de hadde i verdensrommet. Nå er det stadig flere land som viser ambisjoner og evner til å reise ut i rommet, men likevel holder USA seg til såkalt lav bane, d.v.s. den internasjonale romstasjonen. Det er rart, men har sikkert en naturlig forklaring. I mangel på informasjon spekulerer jeg på om USA satser mer på å utvikle en global overvåkning fra rommet, samt våpenopprustning i rommet. Verdensrommet er foreløpig en region helt uten lover og regler. Det har vært en tradisjon her på jorda at de som utforsker et land først, gjerne får eierskapet seinere. Før USA trakk seg tilbake var det mange som hadde visjoner om gruvedrift i rommet. Jeg tror det kan bli mange konflikter der når andre land sender mennesker til månen og kanskje t.o.m. Mars. Da blir det kanskje et våpenkappløp i rommet, og hvis USA allerede har noen års forsprang på det feltet, kan de forsvare interessene sine.

Det er det samme med havene. Forskerne vet egentlig veldig lite om hva som skjer veldig langt nede. Derfor er det spekulasjoner om hva som er der nede også. Atlantis er sannsynligvis en myte, men så lenge vi ikke aner hva som er nede i dypet, vil det alltid være folk som er overbevist om at det finnes en by et sted som sank og forsvant i havet. Blant UFO-folket er det også spekulasjoner om underwater submerged objects, USO, og t.o.m. hemmelige baser på havbunnen.

Det er noen som snakker om chemtrails. En av de nyeste konspirasjonsteoriene er at noen sprøyter kjemikalier og tungmetaller fra fly i stor høyde. Poenget med dette skal være å stoppe global oppvarming ved at aluminium og andre ting i dette produktet hindrer noe av sollyset å komme gjennom. Jeg vet ikke om dette er tilfellet, men det er muligens er resultat av manglende informasjon. Det har vært en høring om dette i Kongressen og NASA har forsket på mulighetene for værmodifikajon, men ingen vet om de har gått videre med det. Jeg tror likevel det er naturlig med spekulasjon når vi ikke får informasjon, og vi vet at myndighetene har lurt befolkningen før.

Vi vet i alle fall ingenting om hvor vi kommer fra. Det er neppe trolig at en gammel bestefar med langt skjegg vandret her nede og skapte jorda, dyrene og menneskene i løpet av 6 dager og deretter hvilte den 7. Det er slik menneskene har prøvd å skape litt mening i tilværelsen. Jeg tror likevel ikke det gir mer mening å si at vi bare er et uhell, at vi bare skjedde. Derfor er det stadig flere vitenskapsmenn som snakker om en designer. Det er mye i naturen som tyder på at det ikke er tilfeldige forandringer som styrer evolusjonen, men til syvende og sist blir det snakk om tro, også for vitenskapen og Human-Etisk Forbund.

Da vi nærmet oss 2012 var det mange som spekulerte vilt, og det samme skjedde mot slutten av 2013 da kometen Ison passerte oss, men smeltet i møtet med sola. You tube er full av melodramatiske advarsler om dommedag fra desember 2013. Det er noe middelaldersk over det.

Dette slo meg igjen da jeg hørte på nyhetene i går. Jeg tenker på passasjerflyet som forsvant mellom Malaysia og Kina. Det er i skrivende stund fremdeles ikke noen terroristorganisasjoner som har tatt på seg noe ansvar. Det er heller ingen som har funnet vrakrester. Noen har spekulert på flykapring, noe som betyr at det har landet en plass, og et stort fly kan liksom ikke lande hvor som helst. Til tross for all teknologi og mange mulige vitner til sjøs, kan ingen si hva som skjedde. Vi vet ikke mye.

Det er en skremmende tanke, men det er ikke så mye vi vet. Selv i opplyste og allvitende 2014 er vi ofre for uvitenhet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s