Dataprogrammet Jorda

platos hule
En enkel illustrasjon av Platos hule. Fangene sitter nede i gropa og ser bare skyggen av de som er bak dem.
Wikimedia commons

Hva om virkeligheten ikke er virkelig?

Dette er et premiss for de fleste konspirasjonsteoretikere og UFO-forskere. Jeg har skrevet en del om Richard Dolan tidligere. Han er spesielt interessant, for han har en solid utdannelse som historiker og var spesielt opptatt av den kalde krigen mellom USA og Sovjet. Det var oppfatningen hans av at myndighetene ikke fortalte hele sannheten som fikk han på UFO-sporet. Premisset hans er altså at vi blir presentert noe som i beste fall bare er deler av sannheten. Han blir omtalt som UFO-historiker og UFO-forsker, men jeg vil påstå at han er like mye en politisk aktivist.

Det er en del i dette miljøet som referer til filmen The Matrix, en verden der mennesker holdes som fanger i en virtuell verden. Hva er virkelig og hva er fantasi? Det kan en aldri være sikker på i The Matrix. Filmen er basert på en lignelse av filosofen Platon. Den blir gjerne omtalt som Hulelignelsen. I denne historien forteller han om noen mennesker som bor i en hule. De har blitt lenket rundt halsen og føttene slik at de ikke kan bevege seg, heller ikke hodet. De kan bare se fremover, innover i hula. De har levd slik siden de var barn.

Det brenner en stort bål bak dem, og det er en vei mellom fangene og bålet. Denne veien ligger høyere enn dem og fangene ser bare skyggene. Det blir dermed som et slags dukketeater. De ser skygger av mennesker og dyr, og hører ekkoet av stemmene deres. Det virker derfor som at ekkoet er disse skyggefigurene som snakker.

En av fangene blir løst fra lenkene og får beskjed om å snu seg umiddelbart og gå fremover med blikket vendt mot lyset. Da vil han først ikke være i stand til å se noe, men etter hvert blir ulike fysiske gjenstander gradvis mer synlige, også sola. Etter hvert sier noen til han at det han hadde sett i hula hadde vært feil, og at det han ser nå er nærmere sannheten fordi han nå har rettet blikket mot virkeligere ting (jeg antar det var de samme som fanget han og slapp han fri. Kan han stole på at dette er noe nærmere sannheten?).

Etter hvert går det opp for han; dette er virkeligheten. Han vil derfor vende tilbake til hula og frigi de andre fangene fysisk, men også intellektuelt. Det går ikke helt etter planen, for de vil ikke at noen skal rokke ved det de tror på, det som er deres virkelighet. De dreper derfor mannen som prøver å hjelpe dem.

I filmen The Matrix får hovedrollefiguren valget mellom å ta en blå pille eller en rød pille. Ved å ta den første vil han returnere til den virtuelle virkeligheten han kjenner, og hvis han tar den røde vil han få se den sanne virkeligheten. Kanskje har jeg misforstått filmen, men det virker på meg som at lite forandret seg. Det ble våpenhvile med maskinene og den virtuelle virkeligheten ble lastet inn på nytt. Det er lenge siden jeg så disse filmene, men så vidt jeg husker kom helten frem til virkeligheten i den tredje filmen. Det viste seg imidlertid at virkeligheten ikke betydde noe.

Det høres illevarslende ut. Det er mange i UFO-miljøet som nevner filmen, f.o.f. de to pillene, men sier ellers ikke hva de mener om filmen. Jeg antar de mener at verden er på vei mot det samme. Samtlige i dette miljøet snakker om en hemmelig verden, og at verden trenger helter som graver etter sannheten. Myndighetene gjør sjelden det som er til flertallets beste med mindre dette flertallet tvinger dem. Jeg leser for tiden om den kalde krigen på 1950 og 60-tallet. Det var en sprø tid der luftforsvar og etterretningsorganisasjoner ikke alltid informerte regjeringen om hva de drev på med. Seinere har det kanskje blitt mer politisk kontroll, men det er ikke sikkert mye har forandret seg. Når vi hører hva Wikileaks og Snowden sier, virker det ikke som situasjonen er så bra som mange tror.

Jeg har nettopp startet å lese om dette emnet, og det vil ikke overraske meg hvis det viser seg at historikere har funnet dokumentasjon for det samme helt opp til i dag. Vi blir hele tiden fortalt det vi vil høre, bl.a. at myndighetene tar de beste valgene for oss og at det er vi som er sjefene. Vi kan bare stemme politikere ut av Stortinget hvis vi er misfornøyd med dem. Likevel er det ikke vi som bestemmer hvem som blir kandidater.

Hvis Snowden hadde sagt de tingene han har sagt uten å kunne dokumentere påstandene, ville nok mange sagt at han var en gal “conspiracy buff.” Jeg tror ikke det er mange som tviler på han. Det er forskjellen. Jeg tror virkeligheten er sprøere enn vi aner. Vi tror vi ser på virkeligheten og ikke skygger, fordi det er den oppfatningen mange har. Det er det myndighetene har fortalt oss, og vi tviler aldri på autoritetspersoner. De hverken lyger eller skjuler noe for oss.

Men hva om myndighetene bare har vist oss skygger av virkeligheten, eller en virtuell virkelighet? Det er kanskje ikke mer enn et tankeeksperiment, og det er interessant nok i seg selv, men det er faktisk noen som teoretiserer over muligheten for at vi faktisk lever i en simulator. Filosofen Nick Bostrom har bl.a. skrevet om det.

Jeg skriver muligens mer om det i det neste innlegget, for her er det mange fascinerende muligheter. Hva om f.eks. alle pc’ene i verden (eller de sannsynligvis langt mer avanserte som etterretningsorganisasjoner og militære organisasjoner har) er hjerneceller som kommuniserer, og de utvikler seg til én besvissthet? Det er et klassisk science fiction-scenario, men det er ingen tvil om at det arbeides med å utvikle AI.

Det finnes sannsynligvis maskin og programvare som kan veldig mye mer enn vi er klar over. Kanskje hadde vi vært som de resterende fangene i grotta og nektet å forholde oss til virkeligheten utenfor hvis noen prøvde å fortelle oss det? Kanskje er det nettopp det som skjer med Manning og Snowden.

Regjeringer og etterretningsorganisasjoner laster kanskje inn programmet på nytt og illusjonen fortsetter. Ingenting har foreløpig forandret seg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s